Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vega_de_espinareda Comida Cofradía_de_la_Entrada_de_Jesús_en_Jerusalen Al_Ferrari West_Newbury Contempt Al-Yazira Cine_de_Barrio Visions_From_The_Past Aguava Condado_de_Halifax_(Virginia) WCF Zoom_(pelicula) Xanthidium_ambrosioides You_Can't_Do_That_on_Stage_Anymore,_Vol._1 Colias_hyale Closer_to_the_Edge Administracion_Apostólica_Personal_San_Juan_María_de_Vianney Agitanado Clima_de_España Alcantarea_nahoumii Vicente_Fox_Quezada Zurich_(Kansas) Viva_(album_de_La_Dusseldorf) Club_Atletico_Aguada Condado_de_Bowie_(Texas) Ximena_Rincón_González Claro_C._Dassen Clasificacion_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_Playa_de_FIFA Alcarria_Alta,_La Accidente_del_vuelo_202_de_pan_am Clásico_de_Uruguay Adsorbente X_games Aben_thofail Cipriá_Císcar XAudio_2 Valeriano_Pujol Acido_hipocloroso Abierto_de_Estados_Unidos_1997 Aigas_Mortas A_Nightmare_on_Face_Time Alameda_de_Cervantes_(Soria) Confederacion_Atlética_de_Uruguay Chilapa Condado_de_Montgomery_(Indiana) Club_Deportivo_Coronel_Bolognesi Aconito-napelo Absorción_(electricidad) Zhovtneve_(Raión_de_Bolhrad) Wim_Meijer Ventrifossa_misakia Academia_chilena Alcaudón_culiblanco Wallada_bint_al-Mustakfi

html map