Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ha-Mim Aristides_Agramonte Morante_de_la_puebla Minna_no_Tō Hemiphractidae Asociación_Internacional_de_Fomento Huerta_a_cuadros I.G.N. Arte_culinario_azteca Ministerio_de_Economía_y_Producción Montbretiopsis Antillas_Holandesas_en_los_Juegos_Sudamericanos Hawthorn_Woods_(Illinois) Axel_Stordahl Guerra_de_la_independencia_en_Asturias Asignacion_de_memoria Haneos Antton_Luengo_Celaya Monumento_al_Divino_Salvador_del_Mundo Helianthemum_glaucum_B_suffruticosum Ave_del_paraíso_(1932) Ayasrah Aurora_Consurgens_(álbum) Hornellsville Mughrabia Guillermo_Cañas Astrología_y_alquimia Ministerio_de_defensa_de_israel Hon'inbo Astigi Autopista_Caracas_-_La_Guaira I_Never_Loved_a_Man_(the_Way_I_Love_You)_(cancion) Huevo_a_la_Toupinel Astyanax_jacuhiensis Hidrobiología Anta_de_Santa_Marta Anatoli_Sedasov Antonio_Álvarez_Desanti Mis_Adorables_Vecinos Guitarra_Slide I8008 Aurières Aporrhais Antilla_(orquídea) Arbat_(calle) Area_de_Proteccion_de_Flora_y_Fauna_Cuatrocienegas Hercules:_Los_viajes_legendarios Asociacion_Mundial_de_las_Guias_Scouts Haraldssund Hanukkah_gelt Mirlo_de_Kessler Montagny-sur-Grosne Montignez Arius_leptonotacanthus Hexagrama_6

html map