Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Dilé Dar_es_Salaam_(región) Corema_album_subsp._azoricum Domingo_(santo) Amsinckia Copa_del_Emir_(Emiratos) Cumbres_de_en_Medio Dia_a_dia_(Colombia) Allium_acutangulum_var._senescens Cussy_en-Morvan Diego_de_pantoja Daniele_Audetto Amalio_de_marichalar_y_bruguera Am9080 Echeverría_(estación) Coronary_Recontruction Dinastia_Tudor Cristobal_González Alois_Hanslian Distrito_de_Mehedinţi Dactylispa_oberthuri Departamento_de_Educación_de_Estados_Unidos División_de_Honor_Femenina_de_Rugby_2011-2012 Doctrinas_sociales_del_Papa Dmitri_Svetozárov Algos Cruz_de_los_caidos_Alicante Ambrorose_Marasha ETR_480 Delegación_(informatica) Echtrus_mexicanus Dia_a_día_(Espana) Allium_douglasii_var._columbianum Copa_Mundial_de_Fútbol_de_Estados_Unidos_94 Daniel_G._Quillen Cornicularia_formosa Cyclommatus_metallifer_otanii Druk_Star Drin Dani_aquino Crimen_en_colombia Dendromyza Edificio_Equitable_(Manhattan) Cádiz_(ciudad) Dinastia_Alaui Easy_street Dicladispa_stuhlmanni Cyclostachya Coumarouna_charapilla Distrito_de_Clamecy Copa_Europea_de_GT4 Distancia_(álbum_de_José_José) Cuban_eight Alerta_Live Deneir

html map