Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Archipiélago_de_Sulú Antanas_Mockus Milodon Antonio_Rubio_Pérez Guan_Yīn Gustavo_Rojas_Pinilla Autopista_del_Mediterraneo Morice_Lipszyc Mina_Vulture Hd_8000 Ashley_Fisher Arbol_de_la_Vida Apostando_al_Limite_/_Dos_por_el_dinero Hitman:_Absolution Idilios_del_rey Atari_Go Asplenium_cavalerianum Hms_beagle Atherochernes_venezuelanus Habla_El_Corazon Mohammad_Baqer_Qalibaf Montacuto Howard_Ashman Aphthona_babai Hirmina Aplatamus_dispar Aranjuez_(rio) Grigori_Dmitriévich_Stroganov Gunnlöd Angel_Maria_Arregui Montchevrel Arsheed_Masih Monumento_Branting Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1900_-_Salto_con_garrocha Hemadri_(botánico) Morra_De_Sanctis Aves_migratorias Mordad Monolepta_sudanica Arquidiocesis_de_Bucaramanga HIP_42202 Archonias Herr_-Schaeff Art_Metrano Mision_Heliográfica Arctotis_grandis IPEX Apodo Miss_Mundo_1967 Hafiz_Shirazi Arte_sefardita Athrun_zala Grupo_activador Morro_Reuter Home2US

html map