Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Departamento_25_de_Mayo_(Chaco) Círculo_rojo_(1970) Aliens_Colonial_Marines Cuarteto_(obra_musical) Coregono Dinos_Chapman Alton Duwarín Daizy_Stripper Doin'_Dirt Dacoderus_steineri Convolvulus_denticulatus Didactica Cámara_de_Comercio_y_Turismo_de_India_en_España Dampierre-sur-Boutonne Aleuromarginatus_nigrus Derecho_de_opcion_de_compra Crataegus_oxyacantha_subsp._maura Darrell_Elston Dali_Joyas Alfonso_Tellez_Giron_de_las_Casas Corydoras_acutus Corvinilla Crenidorsum_wendlandiae Cpk Alyssum_alpestre_var._serpyllifolium Cristóbal_Colón_en_la_Facultad_de_Medicina Dissostichus_mawsoni Dish_Network_Corporation Declaración_de_Paz_y_Prosperidad Demetrio_(Costantini) Crustel_S.A. Alejandro_Goic_Karmelic Destinos_fatales Dina_de_marco Corgo Crítica_mayor División_de_Nagpur Amolops_jaunsari Dodecatheon_integrifolium_var._latifolium Dia_mundial_de_la_poesía Descontaminación_radiactiva Alex_Rosen Cronologia_de_la_cosmología Alice_of_Wonderland_in_Paris Daphnaceae Crystal_(cantante) Dicinodonte Distrito_electoral_de_Benkelman_No._1_(condado_de_Dundy,_Nebraska) Doris_Gibson Amor_seco Dombeya_rotundifolia Amaranthus_retroflexus_var._hybridus Cymbidium_sanguinolentum America_Latina_Logistica

html map