Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Julio_Garavito Julien_Cosmao Libro_de_Apolonio Lista_123 Johny_Tolengo,_el_majestuoso Jose_Tomas La_Violeta Liga_Deportiva_Estudiantil_1°_de_Mayo Joseph_Mercer John_Herschel_Glenn La_Moustache José_Entrecanales_Ibarra Intensidad_de_cifrado Kulika Jaume_Comas Lista_de_ciudades_de_Bolivia La_paleografía_y_su_desarrollo_historico Juan_Saavedra Let's_Get_It_Up Isotes_thesea Lauteraarhorn José_Olallo_Valdés La_Chapelle_Bâton_(Deux-Sevres) Ivan_Pastor_Lafuente Juan_Manuel_Arza_Munuzuri Issenhausen Institutos_de_vida_consagrada Joao_Cruz_e_Sousa Isidro_Fabela_Alfaro Ley_escantinia Kongo Katki_(voivodato_de_Mazovia) José_Maria_Ferrero_Pastor Juventud_Obrera_Cristiana KV. La_Familia_Imperial_tras_la_caida_de_la_Monarquia Lenguas_mónicas Jesus_Orozco_Alfaro Kirk_Morris Jenna_Rosenow Julian_Sánchez_el_Charro John_Augustus_Roebling Kientzheim Juntas_Generales_de_Guipuzcoa Les_egares Lago_de_Murten/Morat Jules_Henri_Vernoy_de_Saint-Georges Korovina Jerome_Irving_Rodale José_Casares La_Trinite-Porhoët_(cantón,_Francia) Interestatal_515_(Nevada) Lama_glama_cacsilensis Josep_Maria_Madorell_i_Muntané Jacek_Tylicki

html map