Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Judge,_Jury,_Executioner L_dopa La_torre_oscura_III_Las_tierras_baldias Jorge_Alberto_Sabato Jose_Maria_Gil_Robles_y_Quiñones Linea_R10_(Cordoba) José_de_Eizaguirre La_Luna:_Live_in_Concert Juegos_Florales_Hispanoamericanos_de_Quetzaltenango Isla_Tristan_de_Acuña James_Smith_McDonnell Kassav' Las_Alas_del_Aguila Itinerario_de_iniciacion_cristiana_posterior_al_bautismo J._H._Conway Leonid_Utyosov Le_Pian-sur-Garonne Istmo_de_perekop Littorina_obtusata Isla_Gran_Saint_James Liga_Departamental_de_Fútbol_de_San_Jose Lake_Petersburg Kerguelen_Fur_Seal Kankabchen Juan_Pecci Lelio_Mármora Junta_suprema_de_caracas Kum_Ba_Yah La_alhambra:_sala_de_los_reyes Kevin_Steen Limestone_(Nueva_York) Jardín_Botánico_Georgeson Jerónimo_de_Corella La_Mazorca Juan_Ramon_Rivas Kancabchén_Ucí L'Isle_de-Noe Leonor_Téllez_de_Meneses Jericó_Abramo_Masso Iwamoto_Kaoru Lignières-sur-Aire José_Aguilar_y_Maya La_Chapelle_(Ardenas) La_morfina_(Rusinol) Juan_Ramón_de_la_Fuente Lamisil Kirchner Jon_Fogarty Leonardo_Alfredo_Ramos Kintingka Jose_da_Silva_Paes Larix_gmelinii_var._koreana Josep_Lagares Libertad_de_eleccion_sexual Jose_Manuel_Uria

html map