Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Balotelli Catalanganes Brian_West_(fútbol) Calypso_(orquídea) Calle_34–Herald_Square_(linea_de_la_6_Avenida) Brachystegia_ferruginea Cea-Citnos_(unidad_periférica) Calima_(meteorologia) Bronce_de_Áscoli Britney_Skye CGPJ C-5_Galaxy Canadian_American_Hockey_League Castle_Valley_(Utah) Batala Carlos_Abel Bossus-lès-Rumigny Batalla_de_Egospótamos Candamo Biblioteca_Angelica Calibres Carduus_lactifolius Bordok Bruch_(desambiguacion) Carlos_de_Borbon,_Conde_de_Soissons Canton_de_Ressons_sur-Matz Baptisterio_de_Pisa Campeonato_de_Primera_División_1934_(Venezuela) Campeonato_Mundial_de_Waterpolo_Masculino_de_1975 Caseína_quinasa_2,_alfa_1 Casa_de_Alcala_de_los_Gazules Canónigo_Penitenciario Cantar_del_mío_Cid Benjamin_Jarnés Bilbao_(sitio_arqueológico) Bersée Campomanesia_dimorpha Beaumont_(Puy_de-Dome) Castillo_de_Forchtenstein Barcaldine_Castle Campeonato_mundial_de_esquí_alpino_de_1936 Bolas_de_arroz Campeonato_1966 Biruji Bell_409 Carlota_de_Gran_Bretaña Banco_Inglés Campeonato_Europeo_de_futbol_sala_de_la_UEFS Cephalocereus Carlos_Amador_Marchant Cena_de_Accion_de_Gracias CF_Gloria_Bistriţa Bárcena_de_Bureba Bil_baird Chacarrá

html map