Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Chrysanthemum_viscosum Warren_Anderson Victor_Colomer Combate_naval_del_Callao_de_1838 Cofradia_del_Rocio Waclaw_Komar Abascal_Gómez Vandoeuvre_les-Nancy Abū-l-Walid_Hisan_ibn_Ahmad_al_Kinanī_Al-Waqasī Cities_In_Concert:_Houston-Lyon Constitución_Politica_de_Bolivia_de_2009 Academia_rusa_de_las_Ciencias Y_ahora_._¿que?_(Taller_Canario) Aeropuerto_de_Chos_Malal Acrópolis_sita_en_el_Cabezo_de_Alcalá_y_demás_ruinas_en_Dehesa_de_Pedriñales Al_Yumhuriyya_al-Yazāiiriyya_ad-Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_République_algérienne_démocratique_et_populaire Clariger_chionomaculatus Al-Zuhri XDactyloglossum Wilde_(provincia_de_Buenos_Aires) Concepción_San_Roque Wohlenschwil Configuracion_electronica_de_los_elementos_químicos Comando_de_Aérodromo_A_(o)_102/XVII Condado_de_Lamar_(Alabama) Waterpolo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amberes_1920 Viterbi Clase_Rodman_58 Columbo_(serie_de_TV) Vida_saludable Zoológico_de_Palić Agrupación_de_Montaña_n.º_7 Yaks Acequias_(Granada) Academia_del_cine_italiano Virginia_Commonwealth_Rams Chateau_sur-Allier Coleccion_Barbara_Piasecka_Johnson Volume_One Victor_Chernov Ajorizo Vizconde_de_Bearn Aeropuerto_Internacional_de_Khartoum Comospermum_yedoense Chiquilina_mía Contracorriente_(película_de_2009) Adivina_(álbum) Accio_Democratica Akira_Itō Clase_Espana Chokoku_no_Jikū_e Advanced_Configuration_and_Power_Interface Vanity_(desambiguación) Charles_Russell_Orcutt Zulfiya_Chinshanlo

html map