Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Juana_Guillermina_Dieckmann Laid_Back Lakeview_(Oregón) Krásnaya_Zvezdá_(Briujovétskaya,_Krasnodar) Kinesiologia Joan_Barbara Kanon_de_géminis Leyendas_Medievales Köchel_Verzeichnis Instituto_Botanico_Kunming_CAS La_calesera Juegos_Paralímpicos José_María_Químper Kelly_Santos Kilómetros Jose_Subira_Puig Karl_Otto_Gotz Jose_Celestino_Elordi Karl_(Lost) LIRN Irecê Kage_Bunshin_no_Jutsu José_María_Marroquí Lauzier Keith_Urban Kono_yo_de_ichiban_tsuyoi_yatsu Josefina_Ramos_de_Cox José_Manuel_Gonzalez_y_Fernandez_Valles James_Morss_Churchill Joaquin_Manzanares_Rodriguez Lamprotornis_pulcher Kronos_Quartet Instituto_Nacional_del_Cáncer Kana_syubigi Jeyvier_Cintrón Kit_Fisto Lander_(Wyoming) Lamalonga Julie_Rafter José_Oto_Royo Lamnay Jean-Baptiste_Bory_de_Saint-Vincent Les_Plans_(Hérault) Jardin_botánico_de_Medellin Lago_Carilafquen Juan_Subercaseaux_Errázuriz Junta_de_Traslaloma Jorge_Ángel_Livraga_Rizzi Lagunilla,_santa_cruz,_Guanacaste Irlanda_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision Liga_sudamericana_de_clubes Latinsat Kiki_the_nano_bot Jose_María_Caro Kudú

html map