Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Crocidura_nigripes Davida_Williams Dasylirion_longifolium Crupina_vulgaris Aloe_frutescens Deville-lès-Rouen Coral_rugoso Cuphea_micropetala_var._hirtella Domsure Alla_Nazimova Dressed_for_Success Dmitri_Jaratian Drain_the_Blood Cosmos_459 Coste_por_uso Alejo_y_Valentina Die_Grauen_-_Graue_Panther Cortes_de_Monzón_(1375_1376) Doctor_Juan_Ángel_Arias_Boquín Cultura_en_Nigeria Coriun_Aharonian Duapara-yuga Distrito_de_puerto_casma Alto_Río_Senguerr Ameghinoa_patagonica Cuestión_de_Schleswig-Holstein Alguien_te_mira Aleksandar_Matanovic Ecsenius_minutus Alex_Fernández Diócesis_de_Ebebiyin Criptojudío Decompressive_storytelling Crucero_de_placer Dia_de_la_Gente_de_Mar Deuterodon_singularis Edaphosauridae Down_to_Earth Alfredo_Escobar_Zamora Dolls EUPHORIA E.E._"Doc"_Smith Dianella_ledermannii Dogmatica_juridica Copa_de_Campeones_de_Europa_1966_67 ECP Domecy_sur_Cure Dreams_(cancion_de_The_Cranberries) Copa_Mundial_de_Futbol_Juvenil_de_2009 Dicearco_de_mesina Court_Central_del_Estadio_Nacional Cápsula_(medicina) Deltocyathus Almendra Deborah_Harkness

html map