Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Especies_de_Acacia_autoctonas_de_Argentina Estación_Pérez_Milán Eutéctico Estadio_Universitario_de_la_Universidad_de_Cuenca Fiães_do_Rio Esfera_de_Bloch Fiat_Punto_(desambiguación) Elpidio_González Festa_do_viño_da_Ulla El_Cabanal-El_Canamelar Escudo_de_Mari-El Escuelas_Publicas_del_Condado_de_Gwinnett Francisco_Vaccari Francisco_J._Purroy_Iraizoz Francisco_Butiña Exordium Faustino_Mayta_visita_a_su_prima Estrechos_de_Moyle Felipe_Perrone_Rocha El_equipaje_del_rey_José Francisco_Ibañez_de_Segovia_y_Peralta Estación_Pedro_Gamen Estación_de_policía Erdemispor_Belediyesi Ferdinand_von_Waldstein Everlasting_Love_(canción_de_U2) Emmy_Hennings Ermita_de_San_Quirce_(Durro) FRAP Escuela_prepatoria Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca_de_como_quedó_trunco,_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_mas... El_mundo_en_moto Foeniculum_capillaceum_f_dulce Elephastomus_howdeni Expulsión_de_los_españoles_de_America Felipe_Nunez Eupachytoma_variegata Estación_de_Immensee Franco_Vázquez Espectroscopia_de_absorcion Esteban_I_de_Hungria Escolapios_de_Aragón Fidel_Roig_Matons Estadio_de_Plovdiv Erkin_Abdulla Fernando_Gomez_Garcia Eliana_Escalona El_amor_tiene_cara_de_mujer Escardón Francisco_Pagazaurtundúa_Gonzalez_Murrieta Ellie_Parker Erigone_pilifrons Estacion_de_Miravalles Fanerón F.C._Latina

html map