Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Houndoom Hainardieae Apolinópolis_Magna Apophylia_cyanipennis Anthony_Bourdain_No_Reservations Gustav_Stresemann Ano_trópico Hernandez_Amores Helmut_Wagner Guerra_de_los_ochenta_años Atlético_de_Bilbao Handud Andre_Jacques_Garnerin Hedensted_(municipio) Historia_de_Malta HD_36869 Hémilly Helio_de_queiroz_boudet_fernandes Antonio_Garcia_Trevijano_Forte Hariota_paradoxa Hoz_de_jaca Misil_Martín_Pescador Hira_Lal_Chakravarty Antonio_de_Spínola Mordella_hananoi Annelis_Schreiber Artillería_Antiaérea Anne_Brontë Haydée_Santamaria Arrondissement_de_Boulogne_sur-Mer Analisis_de_nodos Angela_Agostini Atlanta_96 Mortadelo_y_Filemon_Maastrich..._Jesus Grom Himeji_(Hyogo) Guaiacum Anos_220 Andrea_Fay_Friedman Herm_Schaefer Antonio_Matarrese Helianthemum_pulverulentum_var._pseudovelutinum Hoshihananomia_antaretica Moore_Capital_Management Hoya_de_Peñalara Apellido_chino Guarea_xiroresana Arzobispo_de_Colonia Associazione_Svizzera_di_Football Ap_51 Avellanito GröFaZ Ideas_políticas Guerra_Civil_nigeriana Apertura_Alapín

html map