Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cucalon_(revista) Amarillo-naranja Ambrosio_Ehinger Draba_aizoides Allium_cepaeiforme Dinamarca_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_1998 Aleuroclava_phyllanthi Dar-es-Salaam Diez_de_Julio_(estación) Declinacion_latina Cosmópolis Dampierre_en_Yvelines Diagrama Cuadro_clínico Courmont_(Alto_Saona) Alt-J Dama_por_un_día Diego_de_Cárdenas Cristian_Tapia Council_Bluffs Corbassona Cristonia Copa_del_Generalisimo_de_futbol_1956 División_de_Honor_de_la_Liga_Nacional_de_Béisbol_2010 EBN_Banco Amblyglyphidodon_leucogaster Cásimo Dampierre_le-Château Distrito_de_aquia Alvaro_de_Orleáns Croton_amabilis Amplexidiscus Corpus_Christi_College_(Oxford) Daimler Alfred_Merle_Norman Cristóbal_Olid Converso_al_Cristianismo Alice_Gould Dodonaea_elaeagnoides Draconettidae Derecho_a_participar Alternas Cuchilla_Grande_(banda) Costa_Mendez DORMA Diabrotica_antonietta Cuentahílos EZLN Cryptic_Slaughter Diego_de_Paradas Cordoba_Veracruz Dembow_Dominicano Aleuroplatus_acaciae Céteris_paribus Cultura_de_Saint_Lucia

html map