Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Andrés_Gazzotti Harry_Melling Auki_Tituaña_Males Hidrometeorologia Hüsker_Dü Hou_Yifan Historia_inglesa Helianthemum_eulaliae IWGP_Junior_Heavyweight_Tag_Team_Championship Hybopsis_boucardi Astrocaryum_minus_var._terrae-firmae Andamiro IBM_System/3 Arturo_Graf Arrondissement_de_Ribeauville Atrophothele Avellanas_vanas Artajerjes_(Cocchi) Monte_criollo Hibiscus_kenneallyi Angel_Trías Ichikawa_Danjūrō_XII Aparato_Genital_Masculino Idioma_dakhota_lakhota Huracan_Ida_(2009) Antigüedad_clasica Atopochilus_savorgnani Hermann_Gmeiner Monte_Taipingot Hemigrammus_cylindricus Hechizo_de_amor I'll_Be_Back_(canción) Hospital_Domingo_Funes Monolepta_alluaudi Araraquara Arthur_James_Balfour Hideo Ministerio_de_Empleo_y_Seguridad_Social Az_Zawiyah_(distrito) Archipiélago_de_Gotemburgo Hemiorchis Antonius_Musa Muneca Antony_Dupuis Hermano_Abeja Arrondissement_de_Basse-Terre Holocausto_(comic) Movimiento_timurita Homalospermum Hernán_Guiloff Hermano_Ele Atano_II Archie_Panjabi Atheliaceae Hans_Christian_Gram

html map