Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

D-formes Dorsal_(gen) Dombóvár Cosmos_2044 Determinante_de_la_salud Derbi_del_Oeste_de_Londres Culpeo Demografia_de_Ruanda Didier_Ruef Cámara_lucida Convolvulus_tricolor_subsp_hortensis Economia_de_la_República_Árabe_Saharaui_Democratica Costanera_Center_Torre_2 Coryphopterus_hyalinus Dharma_Sij Dentario Diederich_franz_leonhard_von_schlechtendal Distrito_de_Pau Dark_(disco) Alfonso_IV_de_Leon Cristina_Cerrada Crolista Alexander_Gode Cristóbal_Colón_(Armada_Española) Amida_de_acido_D_lisérgico Dong_Abay Deir_el-Bahari Distrito_de_Ica Dispositivo_multifuncional All_i_oli Deportes_Puerto_Montt Copa_de_S._E._El_Generalísimo E356 Códice_de_Beza Dalibor_Veselinović Demografía_de_la_República_del_Congo Alicia_María_Boscatto Dos_Hermanas_Club_de_Futbol Amphicoma_laosana Discografia_de_Taylor_Swift Crimea_Ucrania Cryosophila_albida Dinámica_de_sistemas Demografía_de_Somalia Derecho_administrativo_de_España Cuatro_de_Guildford Ana_de_Cléveris Creamfields_Andalucía Americo_Mendiburu Diego_Giménez Cronología_de_la_antigua_Roma DPA Aleuroplatus_bignoniae Cuacoyol Distrito_de_Weißeritzkreis

html map