Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Nikolái_Marr PSUA Osotsapa_FC Myrtus_comunis Parada_de_monteiros Pazuzeo Neochilenia_setosiflora Notacion_neumatica_gregoriana No_Guts._No_Glory. Oribatida Pokorny Objeto_Messier_49 Port_Angeles_East Paris-Roubaix_1951 No_puede_ser_castigado Poniatowska Polea_de_cigueñal Parque_Nacional_Sir_James_Mitchell Noemi_Féliz_García Pilot_(Episodio_de_The_Fresh_Prince_of_Bel-Air) Neosilurus_mollespiculum Nurburgo Oligarquia_conservadora Oxalis_dillenii_var_radicans Musicas_de_la_prehistoria_y_las_musicas_de_las_antiguas_civilizaciones_de_medio_oriente Paulo_Coello Oncidium_cucullatum_var_dolabratum Nevazucar Olaf_IV_de_Noruega Nanjing_Olympic_Sports_Center Partido_Liberal_(Japón,_1881) Palante_(Alto_Saona) Parachlaenius NGC_3582 Papiro_Oxirrinco_21 Nefele Perfect_Liberty_Kyōdan Paysandú Ononis_maritima Polycarpaea_tenuis Narwana Ocha Nueva_Utrecht_(Brooklyn) Names_Are_For_Tombstones Plaga_de_topillos PC_Fútbol_5_0 Música_indostasní Piedra_huwasi Mārkandeya_Purāna Nyctimene_cyclotis Pau_Montana Nitrato_de_hierro_(III) Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_America Museo_de_la_Secretaria_de_Hacienda_y_Credito_Público Paseos_por_roma

html map