Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Indice_glicemico Iglesia_Catolica_Liberal Triste_deleytacion Independence_of_the_seas Remo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_París_1924 Robert_Wilson_(novelista) Gillespie_Field_(estación_del_trolebus_de_San_Diego) Trochulus_caelatus Ignacio_Uría_Mendizabal Romagne Muralla_de_Tabarca Municipio_San_Casimiro_(Aragua,_Venezuela) Municipio_de_Odin_(Dakota_del_Norte) Geranium_abortivum Una_diva_cambiando_de_cuerpo Ronald_Raldes Religión_Jedi Republica_de_China_(Antes_de_la_división) Garmania Trinidad_(Washington) Reunión_del_paradero_de_Las_Minas Iglesia_de_Santa_María_Magdalena_(Ollería) GPS_para_saber_donde_estas_parado Gobernador_general_de_Brasil Revolución_de_las_Trece_Colonias Murricia Río_de_Quintas,_Elviña George_Karl Retrato_de_la_madre_del_artista Municipio_de_Woods Ginsén Municipio_de_Eglon_(condado_de_Clay,_Minnesota) Gasteria_acinacifolia_var._venusta Municipio_de_Union_(condado_de_Clermont,_Ohio) Gavilán_besra Gemoterapia Renault_Megane_I Rognaix Municipio_de_Crawford_(condado_de_Cherokee,_Kansas) Impuesto_sobre_la_renta_(Mexico) Unión_Deportiva_Juvenil Iglesia_de_San_Lorenzo_(Ciudad_de_Mexico) Gallinago_undulata Tribunal_Superior_de_Justicia_(Cordoba) Tête_de_l'Estrop Municipio_de_Ribeira_Grande Frederick_Smith_(entomologo) UPV-Maristas_FS Museo_Arqueologico_de_Almedinilla Río_Madre Garbhodakaśāyi_Vishṇu Río_Grande_City_(Texas) Glucitol Represa_de_Tomine Gibón_de_cresta_negra_oriental

html map