Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Auvet_et_la_Chapelotte Anaiyur_(_Virudhunagar) Monomanía Huìnéng Mordellistena_guttifera Hara_minuscula Apogon_savayensis Ancestor Arilada Monteiroa Arte_y_ensayo_(album) III_Distrito_Electoral_Federal_de_Aguascalientes Australia_en_el_Festival_de_la_Canción_de_la_UAR Asphodelus_stoechadensis Husillos_(desambiguacion) HMS_Nile Movimiento_de_Independencia_de_Sicilia Apeninos_centrales Andrea_Duro_Flores Hideki_Matsui IU_(Espana) Hey_now_hey_(the_other_side_of_the_sky) Aristida_beyrichiana Humberto_Delgado IIHS Hale_(Misuri) Guangdong_Telecom_Plaza Haussmann Honda_S360 Mimobolbus_sedhiounense Gémeos_(Guimaraes) Gymnocalycium_reductum_var._schatzlianum Hilo_de_Ariadna Moymoy_Palaboy Anand_Tucker Henri_Becquerel Halichoeres_chrysus Mortadelo_y_Filemón_-_Pitorreo_a_domicilio Archivo_general_de_indias Asterochiton_cerata Molinia_ujhelyii Hiperaldosteronismo Gáiduk Arteria_hipogastrica Montréal_la-Cluse Anas_qullqi Atlético_Mineiro Monster_truck Moritz_von_Sachsen Helianthemum_glaucum_f._suffruticosum Happy_Happy_Village Huila_(desambiguación) IPC_Media Aterrorizado Arteria_frontobasalis_lateralis

html map