Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Marco_Emilio_Lepido_(siglo_I_a.C.) Proyeccion_Mercator Man-sized_wreath Matriz_(Ribeira_Grande) Microrregion_de_rio_Negro Ralph_McPherson Malon_(Chile) Mariya_Yúdina Gran_Premio_del_Reino_Unido_de_1979 Maestros_de_la_sospecha Matt_Czuchry Mancomunidad_de_Peñaranda Lou_Hoover Lorente_Acosta María_Amparo_Muñoz_y_de_Borbón Live_in_South_America Marcos_Arturo_Beltran_Leyva Pre-Partenon Prazeres Provincia_de_Nakhon_Ratchasima Metro_de_washington Golden_Foot_2005 Grecia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión_2010 Metropolitan_Line Luis_III_del_Sacro_Imperio_Romano_Germanico Live_at_Montreux_2005 María_Rodrigo Manteola_Sánchez_Gomez_Santos/Solsona/Viñoly Raúl_Rafael_Labrador Los_cuatro_jinetes_del_Apocalipsis_(novela) Gottingen_sieben Presa_y_embalse_de_Valparaíso Rafael_Núnez_(gobernador) Manuel_Maria_Biedma Lágrimas_(desambiguación) Quimioatrayentes Metro_de_helsinki Puente_de_Augusto Manuel_Celis Miguel_Villanueva Mario_Maya Lucia_Álvarez_Vázquez Maldecir Mentha_transsilvanica Magnolia_conspicua_var_purpurascens Lo_mejor_que_le_puede_pasar_a_un_cruasán_(libro) Miguel_Estela_Miro Mil_novecientos_ochenta_y_cinco Protagonistas_de_la_fama_en_bruto Manuel_Pizarro_Cenjor Provincia_autonoma_de_Bolzano_Alto_Adigio Presa_de_Sobrón Maor_Rozen Puerto_deportivo_de_Lequeitio Manio_Emilio_Lepido_(consul_66_adC)

html map