Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Al_Yumhuriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dimuqratiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazzayrit_Republique_algerienne_democratique_et_populaire Aldama_(Chihuahua) Aeropuerto_Internacional_Bonriki Victoria_Tókareva Cobre_(desambiguacion) Wimbledon_(desambiguacion) Chemilla Walter_Peterhans Varnamtown_(Carolina_del_Norte) Agrosteella_punctata Wilson_Gutierrez Wma Vichères Vitória_(Espirito_Santo) Col_de_la_madeleine Alamanno Viacom_International_Media_Networks_The_Americas Clearmont_(Misuri) Zumarraga Coleolissus WBC_Latino Combate_de_sumision_karive Weka Ciberpoesia Codex_Gregorianus Clase_Reina_Cristina Con_el_sudor_de_tu_frente A_k_a_Cartoon Val_Bélair_(Quebec) Circunscripción_del_Oeste_(Francia) Versión_King_James Alamillo_(Castril) Zsengellér_Gyula Ainhice-Mongelos Christian_Outreach_Centre WP:AB Coilostylis_cuspidata Zhuangzi Abaddon_RD Combre Condado_de_Barnstable Chaulafan Virgen_de_Montserrat Vadim_Tijomírov Club_Deportivo_y_Cultural_Los_Inseparables_de_Cutervo Consejo_de_Regencia_de_Cádiz Alanís Comic_Con Ciudad_del_Nino_Presidente_Juan_Antonio_Rios Constelación_de_Perseo Cilniana Condom-d'Aubrac Colombeia Condes_de_Aragon Chengdu_J-10

html map