Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

La_Tendida_(Tachira) Jhornan_Zamora Jo_Jo_Offerman La_Hora_del_Recreo Julián_Guevara Jose_Espinosa_Serrano Jaime_Llano_González Jeremy_Mathieu Lager Juan_Fernandez_de_Velasco_y_Tovar Invasiones_de_España La_voz_montañesa_(Cuba) Jose_Polo_de_Bernabe_y_Borras Julio_Rodríguez_Bolanos Lex_Villia_Annalis Javier_Pradera Jose_Antonio_Redondo_Rodríguez Ipomoea_heterophylla Lissay-Lochy José_de_las_Cuevas_Velázquez_Gaztelu Krylovskaya Isla_del_almirantazgo Koeln Junta_Democrática_de_Espana Kámala Le_Mont Jezabel_(Antiguo_testamento) Leto_Atreides K.S.V._Roeselare Ivan_Velásquez John_Whitelocke Jeroglíficos Jose_María_Sobejano_López Justin_Ahomadegbé_Tometin Les_Thioleyres Leandro_Valle Lazkao_Txiki Integración_a_escala_baja Investigación_social Kepler-62e Juan_Mauricio_Soler_Hernández Isla_Saumarez Jose_Benito_Alzerreca Larry_Miller Kensington_Park_(Florida) Jean_Arènes Lista_15 Leontopithecus_chrysopygus Jiyuu_eno_shoutai Lillestrom_S_K. Joliet_(Montana) Lenguas_de_Sudamérica Intención Leptodactylus_minutus Joseph_Simon_Gallieni

html map