Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Halo:_The_Cole_Protocol Humberto_de_nito Mineral_(química) More_best_of_leonard_cohen Aurelio_Rodriguez_Vicente_Carretero Monumento_a_Bernardo_Ferrándiz I8231 Idioma_gales Aposemático Hetrodinae Ardilla_gris_occidental Haliacmón Hyphaenia_fulva Atentado_suicida Mt._Rose Aot Hesperochernes_tamiae Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamiferos_respiracion_y_circulacion_sanguinea Hendrick_met_de_Bles Arginina_alfa_cetoglutarato Annay_sur-Serein Araucaria_(Parana) Historia_de_un_pobre_hombre Grupo_Clarín_S.A. Montay Antonio_Porpetta III._Keruleti_TVE Minetest Anti-capitalista Historia_del_Club_Deportivo_Universidad_Catolica_(futbol) Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1964 Argumento_a_fortiori Archivo_General_de_la_Nación_del_Perú Arena_(CD_DVD) Apocheiridium_caribicum Hyporhagus_marginatus Antonín_Procházka Mont-Dore Atracción_Fatal HIP_113229 Hans_Kelsen Hura_crepitans_var._orbicularis Hermann_von_helmholtz Anisópteros Guruyu Henrique_Fernando_Salas_Feo Grindelia_robusta Historieta_de_Ciencia_ficcion Arco_Califal_de_Agreda Henri_Desiré_Landrú Mitzeee_Miniver Guindrecourt-sur-Blaise Atsotitzak Haplochromis_smithii Gustavo_Adolfo_Fernandez

html map