Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Maria_Arrillaga Mentha_oblonga Ratio_de_compresion Lobotomizacion London_Keyes MAS_Fez Premio_Nóbel_de_Fisiología_o_Medicina Línea_Eastern_Parkway Llegó_el_euro Mega_Multimedia Ramón_Lázaro_de_Dou_y_de_Bassols Microrregión_de_Natal Mi_niñera_es_un_vampiro Martti_Erik_Ala_Konni Microreserva_La_Encantá McLaren_M23 Grande_de_Bucas Premio_William_B._Coley Ramon_Tejedor Proyecto_dos Gran_hombre_(antropología) Maria_Georgina_Vallín_Gomez Green_Party_USA Pueblo_Viejo Manel_Comas Manuel_Girona_i_Agrafel Quisquizacate Recopa_de_Europa_1970_71 Refugio_Carapa Mielero_cabecirrojo Programación_paralela Proegmena_impressicollis Medio_selectivo Green Pulpa_dentis Miguel_Angel_Lopez_Cedrón_Freije Manchester_(Ohio) Medéa Luperomorpha_lushuiensis Presión_sanguínea Marie-Joseph_Canteloube Masha_Scream Pozo_de_Vargas Region_de_Wellington Ramon_Baglietto_Martínez Manglares_El_Salado Quinto_Sulpicio_Camerino_(consul_490_a_C.) Rebutia_fabrisii Rebutia_zecheri Luis_Diez-Alegría_Gutierrez Los_domingos,_pone_a_Francella Marcilly_sur-Seine Merope_(hija_de_Pandareo) Luna_nueva_(pelicula) Lézat_sur_Leze

html map