Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Edmund_FitzAlan_Howard_1er_Visconte_FitzAlan_de_Derwent El_Rey_Peste Fernandao El_imperio_de_los_sentidos Eduardo_Val Eix_Comercial_(Lleida) Filosofia_islámica_antigua Franc_Rode El_Santuario_(película_de_2011) Figueroa_at_Wilshire Elecciones_al_Parlamento_de_Cataluna_(1988) Exarcado_de_África Epistylis Fernando_Baptista_Peyroteo Festival_RTP_da_Canção_1992 Expedición_Trans_Antartica_de_la_Commonwealth First_Look_Media Etiopía_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1972 El_Hombre_Arana_(película) Estacion_Rancagua_(Belgrano) Etxarri_Aranatz Franklin_E_Kameny Francileudo_Santos Estación_de_Can_Jaumandreu Estadio_Parque_Maracaná FMA_IA_58_Pucará Evelyn_MacGuire Frank_Schleck Fonologia_del_ingles Facultad_de_Administracion_y_Economia_de_Universidad_de_Santiago_de_Chile Emperor_Ningzong_of_Yuan_China Fontenelle_Montby Ferdinand_Maximilien_Meriadec_de_Rohan Ejército_Patriótico_Ruandés Eglise_Notre-Dame-du-Rosaire_(Paris) Fernando_Milan_Suárez El_Pollo_Loco Florae_Sardoae_Compendium Federacion_Andaluza_de_Futbol Elecciones_autonómicas_madrileñas_(26_de_octubre_de_2003) Fasciación Forcé Ferrari_360_Spider El_Exótico_Hotel_Marigold Fagaropsis_angolensis Everest_(Kansas) Falla_(geologia) Ethiopian_Airlines Emilio_Bigi Ferdinand_Käs Ejército_de_resistencia_del_Señor Festival_de_Cine_Fantástico_y_Terror_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria Ferdinand_Bernhard_Vietz Frank_Reyes Equitacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Roma_1960

html map