Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fabrinor Estadio_Nicolás_Chahuán El_senor_quitanieves El_bufon_Barbarroja El_tulipan_negro_(película_de_1988) Fort_Louis Fernando_Camara El_Lahun Estacion_de_esqui_de_La_Lunada Folclor_apurimeno Estación_de_Alcala_de_Henares_Universidad El_olvidado_(cómic) Estadio_Juan_Alberto_García Elemento_no_metalico Equipos_ciclistas_españoles_en_2003 F1_2008 El_Terrero Eulogio_(desambiguación) El_Volcan_(Canada) Fenómenos_electrónicos_de_voz Estación_de_Celorico_de_Basto Favolaschia_amoene-rosea Estela_(historieta) Especies_iberoafricanas Fiestas_de_Eslovenia Forrest_City Enrique_Gomez_Munoz Felix_José_de_Augusta,_OFM._cap. Eleccion_del_líder_del_Partido_Liberal_Democratico_de_Japon_de_2008 Eric_Lloyd_Murdock Editor_de_subtitulos Filomela Five_Little_Indians El_show_de_la_tarde Francisco_Bens Edward_Hyde El_Leyton:_Hasta_que_la_muerte_nos_separe Federacion_de_Organismos_o_Entidades_de_Radio_y_Television_Autonomicos El_Traslado_de_las_Monjas_Dominicas_a_su_nuevo_Convento_de_Valladolid Estado_cliente Explosiones_en_la_fabrica_petroquímica_de_Jilin_de_2005 Etienne_Falconet Ezquioga-Ichaso_(Guipuzcoa) Eleuterio_González Felipe_Pereyra_Lucena Edmund_gilbert_baker Fiumicello_(río) Fire_Emblem:_Shin_Monshō_no_Nazo_~Hikari_to_Kage_no_Eiyū~ Euphaedra_(Euphaedrana)_bergeri Francisco_Javier_Montoya_Gómez Expedición_Ártica_Britanica El_fantasma_justiciero Fairlight_CMI Embalse_de_Palmar Estado_Independiente_de_Papúa_Nueva_Guinea

html map