Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Hermé Honda_CR-Z Hangest_en_Santerre Antes_de_la_Era_Común Apoteosis_de_Claudio Misil_SS-27 H2_(canal_de_televisión) Misión_religiosa Avenida_Lo_Errázuriz Huracan_Hanna Gymnothorax_obesus Hsieh_Su_wei Arteria_alveolar_superior_anterior Anthelephila_lamottei Guardia_Roja_(Finlandia) Hayedo_de_las_tierras_bajas_de_Inglaterra Miocénica Arena_(album_de_Todd_Rundgren) Antiquarium Angeles_de_la_guarda Arnaldo_Rascovsky Awápa Angelo_DiGeorge Haluro_de_Arilo Antonio_Prado I_Am_What_I_Am Gütenbach Haplosomoides_abdominalis Arc_Hound Idioma_tiwi HD_102195 Austronesios Asja_Lacis Hernando_arias_de_saavedra Historia_económica_de_México_(1940-2006) Hipólito_Mejía Guido_IV_de_Spoleto Hyla_xapuriensis Ha'tak Mio_mio Asceta Helleborine_viridans Hedjaz Hugo_Ferdinand_Boss Arthrostictus Henri_de_Vabres Anitapolis Anthony_Dominick_Benedetto Austrobuxus_buxoides Mostuéjouls Morbido Identidad_del_reino_de_valencia Autofunción Idioma_español_en_Chile Anticodon

html map