Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Tiempo_real Saleh Salon_Internacional_del_Automóvil_México Tiyikya Talib_Kweli Simpsonichthys_hellneri Tisner Traslacion_del_cuerpo_de_San_Marcos Threatened Scentless_Apprentice Step_by_Step Sansón_y_Dalila_(película) Sinfonía_No_7_(Dvorák) Taufa_Neuffer Transnitria Sacra_corona_unita Torre_de_Mari_Juan_(Tudela) Serans_(Oise) Texas_7 T-A.L.O.S. Serverette Sūnyata Tradiciones_historietísticas Shiryū Son_Reus_II Television_de_Castellón Tithymalus_guestii Salicornia_andina Samuel_John_Birch Senorio_de_Balaguer Sylosis Traize Sierra_da_Estrela Teatro_Jardín_Imperial Tifón_bopha Saint_Saturnin_(Puy_de_Dome) San_Javier_(Espana) Terebinthus_microphylla Saint_Gervais-la-Foret Transición_a_la_democracia Tratado_de_Chicago Super_Tipo_Veloz San_Quiles Sindrome_de_dolor_regional_complejo Seraphic_Fire San_Joaquin_(desambiguacion) Sinfonia_n_2_(Mozart) Sekani Sir_Henry_Campbell-Bannerman Sceptrum_Brandenburgicum Tomaš_Repka Teorica Thymelaea_thesioides_var_catalaunica Tirepied San_Pedro_de_Alcantara_(1771)

html map