Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Aerobion_gladiifolium Villa_Olimpica_(estacion_de_Metrobús) WP:PCR Violante_Sanchez_de_Castilla Alcázar_andalusí Valeria_y_maximiliano Condado_de_Monroe_(Pensilvania) Venta_de_la_Leche_(Granada) Agraciada Chenalho_(municipio) Academica_Coimbra Acorus_flexuosus Consejería_de_Vivienda_y_Ordenacion_del_Territorio Conspiracion_de_los_Soles_y_Rayos_de_Bolívar Valdeolea Clase_Unryū Compañia_de_María._Montfortinos Adolfo_Pérez_Esquivel A_Beginning Christopher_Flores Clutia_decandra Componentes_electronicos Zona_Este_de_São_Paulo Aarón_Mordke_Kosminski Villeneuve-sur-Conie Abirattash Ciriaco_Sancha_y_Hervas Clase_Uribe Valle_de_Casablanca Vete_y_vive Acanthopanax Aeropuerto_de_Gobernador_Gregores Vuelta_al_Pais_Vasco_1982 Aldo_Busi Chenopodina_aestuaria Club_de_conquistadores Charlot_tranochador Aku-Aku Columna_vertebralis Walter_el_indigente Windows_Media_Player_11 Yakovlev_UT_1 Chimenea_(buque) West_Union_(Carolina_del_Sur) Xanthomantis_bimaculata Chiuppano Contributions_from_the_United_States_National_Herbarium Vuelta_ciclista_a_España_1976 Vía_aérea_(aviacion) ATDI Comida_a_domicilio Contraposicion_lógica Xanthosoma_atrovirens_var_kochii Wikipedia_en_neonoruego A_m_ragonese

html map