Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Iglesia_de_San_Pedro_Apostol_(Ribatejada) Urrechu Rudolph_Ludwig_Mössbauer Roger_Baens Germaine_(Marne) Municipio_Restauración Rohrb Iglesia_de_San_Juan_Bautista_(Banos_de_Cerrato) S_CRY-ed Fuerte_Santa_Lucía_de_Yumbel Robert_Colbert Tudelilla_(La_Rioja) Municipio_de_Moores_Prairie_(condado_de_Jefferson,_Illinois) Trudy_Botanicheskogo_Muzeya_Rossiiskoi_Akademii_Nauk Roll_with_the_Wind Ruwenzorornis Universidad_nacional_de_la_ciudad_de_ho_chi_minh Municipio_de_Dayton_(Míchigan) Renault_Domaine UCD_FC U.S._Route_97_(California) Frédéric_Gingins_de_Las_Sarras Gentiana_pedicellata_var._rosulata Iglesia_de_Santa_María_de_Sadaba General_Campos Renovacion_Democrática Girlfriend_(canción_de_Michael_Jackson) Gautam_gotra Iglesia_de_Sant'Andrea_en_el_Quirinal Universidad_Estatal_Península_de_Santa_Elena_(UPSE) Gigantes_mexicanos Urceolina_galanthoides Incineradora_de_residuos_solidos_orgánicos Garganta_del_Villar Gendou_Ikari United_States_Consumer_Product_Safety_Commission Un_Secreto_de_Esperanza Indiscreciones Republica_Socialista_Sovietica_de_Estonia Ulizarna Rookie_del_año Rojas_Guerrero_Jose_Ricaurte Geocéntrico República_de_Vietnam_del_Sur Frite_de_cordero Iniesta_(Cuenca) SIL_International Municipio_de_China Gennes-sur-Glaize Reino_de_Ryukyu Ricardo_Rodriguez_(compositor) Municipio_de_Victor_(condado_de_Clinton,_Míchigan) Fuentes_de_la_historia Iglesia_de_Jesucristo_de_los_Santos_de_los_Ultimos_Dias_en_Andorra Generacion_mutante

html map