Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jan_Mertl Lista_de_planetas_extrasolares Isla_de_Ratas Juramento_del_Jeu_de_paume Lista_de_capitales_de_Espana_por_poblacion Leandro_Bacuna Jose_maría_beltrán_perez José_Fernández_del_Toro La_tita_Virginia L_A.V._Venta_de_Baños_León_Gijón Kodi_Smit-McPhee La_Atalaya:_Anunciando_el_Reino_de_Jehova Isidoro_Enríquez_Calleja Leopold_Skulski Jonathan_Copete Jurel_mediterráneo Juan_Ballester_Carmenates Jardín_Botánico_de_Cabo_Verde Isabel_Pérez_Farfante Kodoku Instituto_Químico_de_Sarriá Kostas_Sommer La_Galga Juventud_Soacha Lintot_les-Bois Jerôme_Coppel Lascona Juan_de_Pareja_(pintor) La_Bastide-de-Besplas Islamey:_Fantaisie_orientale Lamorak Las_voces_multiples Isla_Lobos_(Ecuador) Lengua_aglutinante Jose_Elías_Curi_Lambraño Ionikos_FC La_Jumellière La_Boissière-de-Montaigu José_de_Segovia_Barron José_Raul_Capablanca_y_Graupera Jorge_Ramos_y_su_banda Instituto_Nacional_de_Sismologia_Vulcanologia,_Metereología_e_Hidrología Iré_le-Sec Joseph_Cotten Leptodactylodon_stevartsi Jose_María_Otero_de_Navascués Leon_Blum Jorn_Olev Juncus_setaceus Libro_de_alexandre Lewin Just_Better_Alone K6_2 Kañaris Intercepcion_aérea

html map