Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Catedral_de_Erevan Catalina_Opalinska Cabalgata_de_Reyes_de_Alcoy Belmont_sur-lausanne Bernard_Louis_Thompson Canton_de_Lézignan-Corbières Castillo_Albarañez Batallas_de_Kawanakajima Barcenaciones Castor_de_montaña Challenger_de_Trani Campeonato_Europeo_Sub-16_femenino_de_baloncesto Cero_de_una_función Brodek_u_Prostejova Baldr Boulton_Paul_Defiant Blake_William Años_2580 Bupleurum_pyrenaicum_var._linearifolium Casa_de_Francia Barrio_Bella_Vista_(Caleta_Olivia) Chancadora Ballardia Benzaldehido Betonica_menor Beltran Año_1557 Centro_de_Investigación_Científica_de_Yucatán Barahir_de_Gondor Camilo_Da_Passano Banco_de_Estonia Chaerea Bugatti_Stratos Campanula_bellardii_var._paniculata Beaumont_Pied_de_Bœuf_(Sarthe) Carbotanium Billete_de_US$_20 Baile_de_Salon Centaurium_minus_subsp_austriacum Bravoceratops Celle-Levescault Cefalea_asociada_a_la_actividad_sexual Bahia_de_algeciras Catedral_de_Madrid Boarnsterhim Barca_congreso Betbeder Cansado_y_aburrido Barrio_de_Siete_Palmas_(Las_Palmas_de_Gran_Canaria) Carlos_Delfino Béisbol_en_los_XXI_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Berengario_II_de_Ivrea Carlistada Caldas_(Penarrubia) C-Ute

html map