Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Diódoto_el_Estoico Alípio_de_Bizancio Amficoelias Alferez_provisional Draft_de_la_NBA_de_1988 Criterios_de_lawson De_Blas_y_Cia Amaurolimnas_concolor Dinero_fácil_(película) Cugliate_Fabiasco Cueva_de_Coberizas Detrás_de_la_puerta_verde DLFT Alveolophragmiinae Cuatro_cuatros Cyonosaurus Crimen_y_castigo Alicia_Augello_Cook Ammosphaeroidinidae Dromica Derby_Eterno_de_Croacia Cuesta_del_obispo Corrigüela_fina Economia_creativa Dani Dompierre_les-Tilleuls Curruca América_II Diferenciable Cupania_belizensis Alfonso_III_de_Aragón Dauphin_Santa_Lucía David_Adickes Convolvulus_elongatus Dee_Dee_Warwick Curtis_(Washington) Dark_Match Alopecurus_effusus De_buena_ley Corbere_les-Cabanes Dale_Gardner Dzilam Dorymyrmex ES-CR Alfonso_und_Estrella Corinth_(Texas) Cucal_ventriblanco Cryptocephalus_crenatus Creación_del_hombre David_Armando_Jiménez_Sequeda Corona_(botanica) Dumbletoniella_rotunda Ducommun Daniel_Joseph_Kraus Dracaenopsis

html map