Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Cephaloleia_immaculata Batalla_de_tarento_(desambiguación) Bidens_arguta_var._luxurians Bruno_Echagaray Año_1930 Castillo_de_Chera Carlos_(desambiguación) Año_1928 Cao_Quang_Ánh Balango_común Bellechaume Bellaguarda Brownara Calle_de_la_Princesa Cari_cari Cabillus_tongarevae Champaña_Ardenas Canton_de_Beaune_Sud Billbergia_tinctoria Carlos_Aceves_del_Olmo Chainée_des-Coupis Centro_universitario_de_merlo Banco_Etxevarría Castillo_Aránguiz Cañamo_acuático Calathea_lutea Brothers_&_Sisters Campos_Goticos BMW_003 Boucherville Castillo_cátaro Cettia_cetti Calle_Victor_Hugo Base_aerea_de_Reus Breville_sur_Mer Calpurnia_aurea_subsp._aurea Champigny_la_Futelaye Batará_pizarroso Camedrio Cantón_Píllaro Benquet Castaño_del_Robledo_(Huelva) Centrista Cantón_de_Niort_Est Brassica_sinapistrum Canción_de_autor Benjamin_B_Ashcom Brachypteragrotis Bolitoglossa_macrinii Caida_libre_(fisica) Batalla_de_San_Quintin_(1914) Boa_Esperança_do_Iguaçu Bárrio_(Ponte_de_Lima) Benny_Dayal Baudilio_"Bo"_Diaz

html map