Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Farfalle, Farfalline, FarfalloniFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Chthonius_petrochilosi Varroa Comedor_comunitario West_New_York_(Nueva_Jersey) Villovela_de_Pirón Wilhelm_Schlussel AOE2 Vila_pouca_de_aguiar Wits_University_F_C. Cis_diminutivus Aeropuerto_de_Kuressaare William_Brodie Circunvolucion_del_cíngulo Aeropuerto_de_Mazar-e_Šarif Cleofé Aechmea_eriostachya Vezet Cielo_Razzo Confederación_Nacional_de_Excombatientes Cistus_multiflorus West_Baden Aca Conquista_romana_de_britania Condado_de_Wasatch Valor_(filosofía) Aeropuerto_Internacional_de_Moscú-Vnúkovo Albertanos Chiribaya Wilhelm_Dorr Venas_cubitales Zekuu Condicionamiento_clásico Victor_M_Badillo_F. West_Clarkston-Highland,_Washington Vuelta_a_Colombia_Sub-23 Waray-waray Acre_unidad_de_superficie Agelasticus_xanthophthalmus Yellowstone_National_Park Cinnamomum_leptopus Y_el_demonio_creó_a_los_hombres Colección_Cole-Cole Conservar Vaso_medidor Zviózdochka Clan_Ashikaga Aframomum_grana-paradisi Accidente_ferroviario_de_Buenos_Aires_de_1958 Ad_Dakhiliyah Adolfo_Maillo_García WP:PCR Chupon Condado_de_Lewis_(Misuri) Volemia Charlotte_Tucker |
html map |