Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Adelopomorpha_glabra Coendou Western_(línea_Naranja) Colaspedusa_bicoloripes Cirsium_discolor Victoria_de_Sajonia_Coburgo_Gotha Alejandro_Betancourt_López Comau_China Viajes_con_mi_tía Clasico_Alianza_Lima_Universitario_de_Deportes Chav Vomecourt_sur_Madon ChochA­n_comun Agrario_espanol Chile_prehispanico Chico_Buarque_de_Holanda Verrens-Arvey Adiós_Hemingway Aechmea_inermis Choon_Wah_Wong Aeropuerto_de_Gyor-Pér Waldo_Pérez_Cino Vena_thalamostriata_superior Zanahorias_aliñás Vulpia_unilateralis Aepyceros_datoadeni Abram_stevens_hewitt Aciphylleae Villa_Urquiza_(Subte_de_Buenos_Aires) Vecna Vervant Al-Dharha_SC Combs-la-Ville YBK Academia_de_la_historia Albert_Henry_Munsell AW-139 Vicariato_Apostólico_de_Trípoli Addison_(Texas) Achiutla Colegio_Mayor_Universitario_Elías_Ahúja Visesio_Moeliku Albéitar Aeropuerto_de_McAllen-Miller Chrysler_Town_and_Country Yahagi_(1943) Walker_(Iowa) Clase_Murasame Club_Askartza Chérisy Acheres_(yvelines) You're_the_First_the_Last,_My_Everything Concierto_para_piano_n._25_(Mozart) Adán_Cárdenas Chevy_C2

html map