Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pool_de_siembra Neotermes Olga_María_del_Carmen_Sanchez-Cordero_Davila PR:HPNA Pilherodius_pileatus Park_Taewon Ophthalmolepis North_Tetagouche Poblado_ibérico_Can_Olivé Partido_Popular_Democratico_/_Partido_Social_Demócrata Plutonomía Palacio_de_Monterrey_(Salamanca) Palinges Nobel_(cráter) Piper_ellipticum Panicum_pseudoneurachne Panico_(disco) PR:DI/R Pierres_(Calvados) Perro_lobo_checoslovaco Ordenanzas_de_Felipe_II Nicolas_Laprovittola Orbivestus Panthera-onca Perfect_Day_(versión_de_Duran_Duran) NICK_@t_NITE Pacific-8_Conference Paredes_(Valdes) Opera_de_Arame Parian_Marble Museo_del_Calzado Olonkinbyen Pedro_de_Alcantara_de_Churruca_y_de_la_Plaza Omineus_humeralis Phoebe_Dynevor Paradracaena Plymouth_Road_Runner Nigella_caerulea Peyrefitte_sur_l'Hers Pinus_magnifica Phyllotreta_austriaca Pedro_de_Peralta_y_Barnuevo Operaísmo Olmos_de_Ojeda_Santa_Eufemia Poa_orizabensis Nothelm Placiszewo PROM Pedro_Compte Pedro_de_París Noturus_gyrinus Narcissus_sulcicaulis Plataforma_petrolifera Particula_portadora Partido_republicano_de_puerto_rico

html map