Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

HD_4113_b Autocorrelacion Hélene_Perret Anasco_(Anasco) Miopatía_filamentosa Honderos_balearicos Mortadelo_y_Filemon_-_La_rehabilitación_esa Gustavo_Machin Humberto_Álvarez_Suárez Asociación_de_Fútbol_No_Amateur_de_Pichincha Hortus_Bengalensis Anti Mordellistena_prescutellaris Anne_Genevieve_de_Borbon_Conde Ministerio_de_Instrucción_Publica_y_Bellas_Artes_de_Espana Hyacinthus_comosus Gunbai_uchiwa Hans_Sebald_Beham Mohamed_Ali_Seineldín Avanza_Pais_Partido_de_Integracion_Social Hyperolius_viridigulosus Anien Mordellistena_nigrobimaculata Gynandrobrotica_variabilis I_Don't_Like_Mondays Hydrocyphon_kopetdaghensis Historia_del_estado_del_bienestar Idioma_ilirio Ano_820 Arte_Neolitico Höck Aquilegia_flaviflora Anders_Celsius Astiazarán Moulins_en_Tonnerrois Historia_de_regibus_Gothorum_Vandalorum_et_Suevorum Multiplataforma Montgaillard-sur-Save Hugh_Dancy Hugo_Mascías Arp2/3 Armbouts-Cappel Azione_artigianale Aratinga_pertinax HD_41117 Arteria_cerebelli_anterior_inferior Monopolio_del_Estado Hayato_Ichimonji Austin_st_john Autrey_le_Vay Montlandon Han_sur_Nied Hispano_HA-500 Mohammed_Maati_Bouabid Heriberto_Bodeant

html map