Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hator Arum_trapezuntinum Austin_Peay_Governors Apertura_española_sin_3_a6 Ano_182_adC Morir_dignamente Autarquía Ministro_de_Justicia_de_Chile Minca Muelle_de_la_Compania_de_Tharsis Anguilla_(isla) Atlántico_(departamento) Movimiento_de_Milicias_en_EEUU Austrian_Literature_Online Hocus_Pocus_(pelicula) Morcilla_de_Jaén Guayas_(Ecuador) Huasco_(río) Monte_Ras_Dejen Motor_Lublin Holland_(Indiana) Hyphessobrycon_cyanotaenia Anastasia_Nikolayevna_Románova Mordella_tunisica Asterophrys Animal_Crossing:_Jump_Out Antibióticos_S.A. Mormon_Tabernacle_Choir Horst_Wessel_Lied Momentary_Lapse_of_Reason Mithos_Yggdrasill Andrási Aplarina_prostrata Arquidiócesis_de_Camagüey Movimiento_Revolucionario_14_de_junio Guardia_di_finanza Arce_platano_falso Auberives-en-Royans Mit_brennender_Sorge Anales_de_la_Sociedad_Española_de_Historia_Natural Atlas_de_guadalajara Huaris Hayataella Astragalus_flexuosus HD_160346 Anastasia_Petryk Arthur_Terry Hamamelidáceas Atanase_Sciotnic Arcadias Gótico_árabe-normando Munai Monteagudo_de_las_Salinas Ansar_común Moradillo_de_roa

html map