Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

TH-301 Saint_Cyr_de-Favieres Sonceboz_Sombeval Sphenocephalus_melanogenys San_José_California Thorens-Glieres Tirador_designado Torneo_Sub-17_de_la_Concacaf_de_2007 Sandwich_de_chocolate Santiago_Marraco Superstar_(canción) TFTP Sebastián_Soria Salivajana Tithymalus_macrocarpus Teatro_del_Arte_de_Moscú The_Small_Back_Room Saxegothaea_conspicua Sugarfree Sam_Beckett Santiago_Ventura Tanque_cavalier Subcarpeta Thecostele_wrayi Sclerocactus_parviflorus Sinfonia_n_3_(Rajmáninov) Santuario_de_santa_rosa_de_lima Sierrapando_(Cantabria) Sandor_Büchler Sintesis_asimetrica Torneo_Clausura_2008 Teófilo_de_la_Puebla Sociedad_de_sacerdotes_misioneros_de_San_Pablo_Apóstol Sisinio_González_Martínez Sergéi_Zaligin Suecia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2006 Semifinal_del_Torneo_Clausura_2012_(Chile) Schilbe_durinii Spronck Sistema_politico_institucional Sigurd_Hart Sangre_latina Samskaar Sykesia_hongkongensis Schwörstadt Trazo_(construcción) Señales_de_limitación_de_velocidad Saint_Romans Savitar Torneo_de_Bogotá_2013 Santa_Cruz_de_Tenerife_(Provincia,_España) Sierra_de_Telsen Sympathique Temerario_(D_37) Scouts_d’Haïti

html map