Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

King_Of_Kings Joaquin_Larraín Lisa_Irwin Kaw_kaw Isomeria Lista_de_centros_clandestinos_de_detencion_(Argentina) Laguna_de_Aveiro Jeunesse_sportive_de_Bordj_Ménaiel Librería_Beinecke_de_libros_raros_y_manuscritos Libre_Union Jose_Michelena K_S_C. Lissochelifer_gibbosounguiculatus Isla_de_Flinders Jose_Carlos_Saenz_Esquivel Jordi_Socías La_academia_Paraguay Laurie_Hill La_Calera_(Colombia) Juegos_Olimpicos_de_Paris_1900 Levitación_acustica Isotes_cinctella Leonela Juan_de_Velasco_Pérez_Petroche Juan_Mier_y_Terán Liriodendron_heterophyllum La_Última_Cena_(Dali) Jose_Santiago_de_Bonilla_y_Laya-Bolivar Lepanthopsis Javier_Zarco_Ledesma La_revolución_permanente Juan_Mollá Juan_Eduardo_Herrera La_Villeneuve_sous-Thury Instituto_Cubano_de_Arte_e_Industria_Cinematograficos KAS La_Membrolle_sur-Longuenee Lais_de_Hicara Laemanctus Kishiniov La_Locandiera Islas_Antípodas J.A.Stev. L_A.V_Venta_de_Baños-León-Asturias Jan_Vermeer Joy_Giovanni Liga_Nacional_de_Voleibol_Femenino_2013-2014 Lenguas_formosianas Jesús_Sanchez-Maroto_Sánchez-Migallón Killing_Miranda Jose_Mariano_Monterde JJ_Rojas La_Fueva Jazz-fusion Kimberly_Bauer

html map