Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Centro_Histórico_Fiat Carlos_Pellegrini_(subte_de_Buenos_Aires) Blechnáceas Can_Fabra Castro_de_Castillo Blechnum_arcuatum Capilla_del_Ecce_Homo_(Norena) Bromellita Calamaco Cantón_de_Pau_Este Borough_de_Princeton Carretera_Estatal_de_Idaho_74 Borjas Barack_Obama,_Jr. Bandar_Šāpur Cabo_Panagiya Chanciller Campeonato_mundial_de_clubes_de_hockey_patines Brasenia_peltata Azorella_dichopetala Boea Camino_del_cid Cardona Badoer Cereus_alatus Capsula_del_tiempo_Yahoo! Blooming_Valley Bernard_Germain_Étienne_de_la_Ville-sur-Illon_conde_de_Lacépède Castellblanch Banco_Central_de_Malasia Brachystegia_malengensis Carlos_Munoz_de_Pablos Castillo_de_San_Francisco_de_Asís Carlos_A._Petit Brigitte_Yague Capella Bando_kickboxing Bassaricyon_neblina Basílica_del_Pilar Campollo_(Cantabria) Castrelo_do_Val Cadoudal Brut_y_Saeson Benoit_constant_coquelin Campisabalos Cabo_de_St._Abb Carpín Campeonato_del_mundo_de_atletismo Bavaro Bedford_(Iowa) Campeonato_europeo_de_bádminton_de_1968 Caja_Circulo Casimiro_Sáinz_Saiz Borza Camarera

html map