Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Papiro_Oxirrinco_71 Objeto_material Oscar_Victor_Rachetti Obras_cumbres_(album_de_Sumo) Por_la_Europa_de_los_Pueblos_(1994) Oncidium_aurosum Oriol_Junqueras_i_Vies Nicolás_Penalver_Zamora Nanorana_ventripunctata Oliver Pintos_Risso Museo_del_Objeto_del_Objeto Nueva_Lubecka Philipp_Schörghofer Nerio_Rodríguez Pereute Planificación_de_transporte Necrópolis_dolmetica_de_Dougga Parryella_filifolia Piero_(cantante_ítalo-argentino) Pablo_Fernandez_(futbolista) Olcades Palomino_(libro) Osetia_del_sur Necrolofoscopía Odontesthes_orientalis Porta_del_Paradiso Olivier_Chauzu Música_de_la_Edad_Media_de_España Pellicciotta Phyllorkis_baileyi Parque_nacional_de_Ubajara Muséum_national_d'histoire_naturelle Noyant_de_Touraine Plaza_Loreto_(Santiago_de_Chile) Museo_Tamayo_Arte_Contemporáneo Parque_Natural_Lago_de_Sanabria Oficina_del_Asesor_Especial_sobre_la_Prevención_del_Genocidio Nieves_Suárez Pauxi_pauxi Passage_(Samael) Márquez_Tirado Pedrengo Plaza_de_la_virgen_blanca Pilotes_in_situ_(método_constructivo) Pilastras Patrick_Condell Pendiente_(desambiguación) Polypodium_rhaeticum Obispo_de_Parma Paramitranthes Otumpa Parte_por_millón Naruto:_Narutimate_Hero_2 Placa_de_Catalunya

html map