Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Luis_María_de_Borbón Mas_alla_del_limite Mariano_More Rascal_Flatts Ljosvetninga_saga Goiana Rabí_Zag_de_Sujurmenza Marina_argentina Rafael_Menjivar_Ochoa Luz_de_América Mesorregión_del_Centro_Occidental_Rio-Grandense Memorias_de_Idhún,_el_comic:_La_Resistencia_Búsqueda_(2ª_Parte) Manuel_Cepeda_Vargas Luis_Fernando_Sánchez Madame_Bovary Purificación_(religión) Línea_505_(Montevideo) Manuela_Antonia_de_Figueroa_y_Cornejo Quinto_Fabio_Maximo_Emiliano Prosopocoilus_inclinatus Maricao_(Puerto_Rico) Quiyá Predrag_Danilović Línea_D30_(Córdoba) Logia_Masonica Miguel_Zerolo_Aguilar Puigsacalm Presidente_de_kiribati Manuela_Bascón Límite_superior_y_límite_inferior Lorenzo_aparicio_(boliche) Puntius_tambraparniei Gottfried_Gabriel_Bredow Me_and_I Luca_Francesconi Lophophanes_cristatus Medellin_(Colombia) Marcos_Tavares Mecanismo_de_reacción_electroquímico Provócame Metodo_de_la_regla_falsa Martika_(álbum) Preibérico Machtübernahme Microrregião_de_Sousa Ramiro_Núnez_de_Guzman Marone_(Italia) Luis_María_(Billo)_Frometa Michael_Lucas'_La_Dolce_Vita Manuel_Perez_de_Arevalo Ramón_Alfredo_Muttis Región_H_II Mello_(Oise) Mientras_duermes_2 Messerschmitt_Bölkow-Blohm_(MBB)

html map