Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Enith_Brigitha Ford_Tri_Motor Filosofia_de_la_aritmetica Europelta El_Pali Fianza Elecciones_generales_de_Italia_de_1958 Francisca_Dávalos Francisco_Caballer Franciska_Gaal El_Principe_Cascanueces Figulus_hoogstraali Enmascaramiento_temporal Fisiología_del_gusto Eupilaria European_Currency_Unit Eugène_Guillaume Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1994_en_los_Países_Bajos Estacion_Ramos_Mejía Eupatorium_plethadenium Formalhaut Exotoxina Franco_marroquí FED Francisco_Luis_Redondo_Álvaro Efrain_Calderón_Lara Especificación_de_requisitos_de_software Fl._Serres_Jard._Eur. Eulasia_rapillyi F._K._Jedinstvo Elaeis_guineensis_var_albescens Flavio_Maestri Eucrosia_calendulina Eduardo_Flichman Estación_de_Malaga_Maria_Zambrano Eyvindr_skáldaspillir Fiesta_de_la_libertad FC_Dínamo_de_Kiev Eurotechno Fernando_Montiel Eywa Facultad_de_Ciencias_de_la_Información_(Universidad_Complutense_de_Madrid) Expedición_Magallánica_Sueca Francesco_d'Angelo Esves_le_Moutier Enrique_Bolín Estudio_Op._10,_n._12_(Chopin) Elefante_de_Sumatra Espíritus_Estelares Einstein_Albert Fernando_Caro Ervalia FK_Baník_SHD_Most Ferenc_Deák El_Castillo_Modrý_Kameň

html map