Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Serrania_de_la_Costa Shahidka The_amazing_race_14 Saint-Sulpice-le-Gueretois Sida_quinqueloba Supercanje_magnético Sitta_whiteheadi Sitio_de_Paysandu Santa_Eulalia_(Úbeda) Salomon_van_Ruysdael Schupfnudel Sudbury Slackpkg Seleccion_de_baloncesto_de_Guinea Sistema_ingles Socialista_de_salón Skylon Salaam_Bombay! Tomas_López Traccion_(desambiguacion) Serie_5000_(metro_municipal_de_Nagoya) Torcheville Texas_A&M_International_University Santolina_chamaecyparissus_subsp._insularis Segunda_División_de_España_1950_51 Serguei_Yakovlev Sikorsky_SH_60_Seahawk Sonchus_humilis Sven_Markelius Sospechoso_cero Salsa_soja Torres_de_Satelite Thlypopsis Tonino_(futbolista) Trastorno_de_omision Sealand St._Regis_Falls_(Nueva_York) Sistema_de_clasificación_de_las_gimnospermas_vivientes_de_Christenhusz_et_al. Talmud_de_Babilonia Tarallo Spectravideo_SVI_318 Toba_no_Sojô Selección_de_fútbol_sub-20_de_Rumania Tracy_Unified_School_District Santiago_Magill Telecom_Serbia Sistema_de_senalizacion_por_canal_común_nº_7 Sveagruva,_Svalbard Teucro Sheatown Sukhoi_Su_35BM San_León_II Sello_de_Samoa_Estadounidense Silvia_Andrea_Luz Senda

html map