Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Saúco_negro Stefan_Majewski Starbound São_Cristóvão_(Montemor_o-Novo) Take_Away_My_Pain San_Guénolé San_Vicente_de_Cañete Teófilo_Salinas_Fuller Saccharifera_officinalis Teoría_de_computación Split_álbum Teublitz Thuret Scirpus_maritimus Terri_Schuester Sueno_en_el_pabellon_rojo Stiftelsen_Selma_Lagerlöfs_litteraturpris Teófilo_Gautier Streblina Seelewig Thompsonville_(Connecticut) Saesa Tita_Merello Sommancourt Salvador_Maria_del_Carril Serie_de_Bowen Sebastián_Pena Santos_Velázquez_y_Tinoco Siniša_Dobrašinovic Tito_Narosky Tenoria_fruticosa Sábados_circulares_de_Mancera Skil-Shimano Sena_San_Denis Selección_de_baloncesto_de_Panamá San_Miguel_(Rafael,_1501) Sinfonia_n_61_(Haydn) Sinfonia_n.º_2_(Gorecki) Tony_Hoare Sinfonía_n._1_(Rajmáninov) Santuario_de_San_Francisco_de_Paula Small_Smiles_Dental Schilbe_zairensis Saint_Gilles-de-Crétot Tamarino_de_manto_negro Sacrificio_de_Isaac_(Donatello) Sé_valiente_actualizando_páginas Secure_Sockets_Layer The_Animal Scelorchilus Sopa_de_pimentón Tacnazo_(Chile) Schwaikheim Silvio_William_Soldan Santa_Jovita

html map