Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Lasagne, Lasagnette

Lasagne (l.p. lasagna) (wym. lazania) – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch.

Cúter_Luisito Departamento_del_Puerto_de_Coquimbo Crónicas_Vol_I. Cultura_de_Nigeria Aloe_glauca_var._elatior Croacia_bajo_la_dinastia_Habsburgo Distrito_de_hochdorf Creagrutus_cracentis Diana_del_Parque_o_de_Gloria Crenidorsum_aroidephagus CyL8 E-box Almudena_Lobo Amortizada Cónicas Allan_y_Ella Despresurización Dombeya_excelsa Delphinium_elatum Cromlech Damocles Dieu_a-t-il_quitté_l’Afrique? Amphiprion_sebae Courier_(desambiguación) Dmitri_Yázov De_imanes Dinocheirus_tenoch Cortegana Daïtro Cray_C90 Amolops_wuyiensis Edificio_City Dubai_Airshow Daring_game Culiacanense Edel_Music Dolicocefalia Convento_de_cristo Coux_et-Bigaroque Danny_Califf Dalurband Digital_Signage Cébidos Delito_financiero Donax_festucaceus Druadan Deuda_externa_de_Ecuador Daniel_Fernandez_González Disacarido Copa_del_Mundo_de_Atletismo_1977 Do-16 Corazones_muertos Dungannon_Swifts_FC Eden_Concert Darayim

html map