Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Nodame_Cantabile Paloma_de_ciudad Nueva_Granada_(república,_1830_1858) Parque_Nacional_Rio_Guy_Fawkes Natalie_Pack Planeta_clasico Passerina_segobricensis Petalochilus_aurantiacus Piojo_púbico Pecina_(La_Rioja) Nemesio_Vargas Onan Mérida_(ciudad_España) Picrato_de_potasio Omar_Catarí Nelson_San_Martín Más_Brain_Training Octubre_de_1970 Occipital_(musculo) Negavatio Phloeophila_yupanki Pentastemona Pinta_(desambiguacion) Pleurothallis_glanduligera Plumas_remeras Nuria_Ruiz_de_Vinaspre Papiros_Mágicos_Griegos Nadie_esta_a_salvo_de_Sam Operador PostNL Parada_(Monção) Parlamentario Palkia Phys_Rev Nicolas_de_grigny Partido_Judicial_de_Huescar Pedro_Deniz Pierre-Gilles_de_Gennes Original_Creole_Orchestra Paralelo_80_Norte Pampa_Vieja_-_El_Fiscal Pangio_goaensis Pleasant_Dale_(Nebraska) Parexocoetus_hillianus Operación_Ortsac Nuevo_Urbanismo Pedro_Fernandez_Castillejos Origanum_serpylliforme Paramita Museo_de_Bellas_Artes_de_Budapest Pan_de_melon Opuntia_salmiana_var_albiflora PepsiCo Orden_de_la_terraza Obturación_óptica_multiplexada_en_tiempo

html map