Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Nicholas_Goodrick-Clarke Pedro_Berague Northwoods_(Misuri) Palomero_(Cáceres) PIC16F87X Niveles_de_vida Pedro_II_de_Brasil Palacio_Atxa Nike,_Inc. Pierphulia Pico_de_petroleo Paises_Bajos_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1994 PigeonRank Organomercúricos Paseo_del_prado NVVV Necrofilia_homosexual_en_el_anade_real Nagara Orcomeno_de_los_minias Oromar_HD Música_es Omar_Duranboger Ozoir_la-Ferrière Musical_Instrument_Digital_Interface Pitiriasis_alba Paleolítico_superior Pirítoo Nicanor_Molinare_de_la_Plaza Nintendogs Orden_parcial Paternalismo Operacion_de_las_Naciones_Unidas_en_Somalia_I Narciso_militar Platanus_californica Platax_pinnatus Parachubutia Naregamia Parque_eólico_Jorge_Romanutti NGC_442 ORB Ostracion_rhinorhynchos Planèzes Peter_Schilling Nātyaśāstra Obvia Osvaldo_Fatorusso Oncidium_pulvinatum_var_minarum Orquídea_mono Palau_de-Cerdagne Peninsula_Banks Pierre_Mauroy Paremico Naguabo_(Naguabo) Oblivion_DUST Parque_Nacional_y_Territoria_Indígena_Isiboro_Secure

html map