Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escuela_Normal_de_Costa_Rica Factor_de_carga_(energía) Femslash Espiritu_familiar Estación_de_Gazinet-Cestas Elizabeth_Ann_Scarborough Eduardo_rovner Euphorbia_godana El_ano_que_trafique_con_mujeres F._I._S. Eduardo_López_(periodista) Federación_de_Fútbol_de_Montenegro Elección_presidencial_de_Chile_(2009) Ex_rel._de_los_Estados_Unidos_Gerald_Mayo_contra_Satán_y_su_equipo Francisco_de_Vera_y_Quinones Euphorbia_psammophila Eratostenes_(tirano) Fondo_de_Población_de_las_Naciones_Unidas Federación_Española_de_Fútbol Fiesta_en_la_casa_de_Juanín El_Chanal Fiore Elizabeth_Connell Elecciones_generales_en_Sudáfrica_de_1994 Esquerra_Unida_del_Pais_Valencia_(1978) Especialista_en_señoras Florian_Vachon Fanboy_and_Chum_Chum Elección_presidencial_de_Chile_de_1952 Filosofía_analítica Efrain_U_Bischoff Etheldred_Benett Estibaliz_Espinosa Ferrari_250_LM Efecto_Moisés El_Marqués Edward_Anton_Mikan Ejército_Franco FC_Volgar-Gazprom-2_Astrakhan El_guardián_entre_el_centeno Falcatula_ornithopodioides Fabio_Ochoa FlashForward_(serie_de_televisión) Fondo_de_garantia_de_depositos Ermita_de_San_Benito_de_Gallegos Finura_(desambiguación) Estadio_Benito_Garcia FC_Dinamo-93_Minsk Felines_(Alto_Loira) Enrique_Pérez_(desambiguación) Estadio_Lenin_(Jabárovsk) Festival_de_la_Canción_de_Viña_del_Mar Elecciones_Autonómicas_Madrilenas_de_1987 Farma_(serie_de_televisión) Eduarda_Dionisio

html map