Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Légamo Química_de_organocobalto Lobelia_lydenburgensis Marta_Palau Madrid_de_las_cinco_Copas Prosopocoilus_sylvicapra Region_pampeana Melody_Time Marguerite_Marsh Ptolomeo_Ceraunos Prensa_infantil Gonada Línea_Tarragona_Reus_Picamoixons-Lleida Microrregión_de_Montenegro Puntius_microps Quinto_Fabio_Vibulano_(consul_467_a.C.) Lucius_Septimius_Severus Lotus_dorycnium Puli Middend. Ratkovec Pusha_Asuhrid Python_(animal) Primer_accidente_aéreo_de_la_historia Los_Simpsons:_La_pelicula Programación_paralela Metoxibenzeno Maquitrans RCD_Carabanchel Luis_Galiana_y_Cervera Protágoras Marquesado_de_la_romana Maria_Isabel_de_Mariani Páranirvana Química_de_organozinc Gobierno_de_Aragon Microscopía_electrónica_en_cuatro_dimensiones Madragoa Melonero Región_de_Kanto Maria_de_Modena Maestranzas_de_caballeria Marcelino_Absalón_Perez Midway_Games Línea_de_meta MEMRI Pyrota_germari Primer_viaje_de_Colon Presidente_de_Namibia Gran_Depresion Premio_Joan_Crexells Gomez_León RAM_estatica Melliniella_micrantha Primera_mutacion_consonántica

html map