Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escala_de_Somnolencia_Epworth Enischnispa_rattana El_niño_gusano Fort_Detrick Escuela_Normal_de_Preceptores_"José_Abelardo_Nunez_Murua" Ex_Yugoeslavia Francesc_Tutzo_Bennasser Excalibur_Almaz Elaeagnus_orientalis Fotografía_estereoscopica Empalme_electrico Escultura_bizantina Fortaleza_de_Alcala_la_Vieja Estacion_de_Neuilly_Porte_Maillot Esmermasangre FK_Zalgiris Escuadron_Aereo_n._5_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya El_Décimo_Talentoso El_profeta_rojo Empresa_de_distribución Estación_Holt Francisco_González_Gamarra Ficus_religiosa Ferenc_Hoffmann Estadio_Municipal_Ruben_Marcos_Peralta Enrike_Galarza El_martirio_de_san_Sebastián_(El_Greco,_Museo_del_Prado) Escuela_Superior_de_Musica_de_Cataluna Formación_Allen Estacion_Andres_Vaccarezza Fabian_Busch Ensayo_(teatro) Falla_de_Bocono Festival_de_Eurovision_Junior Embalse_de_alcorlo El_martirio_de_San_Magnus Estaciones_de_radio_en_Mérida_Yucatán Elecciones_federales_de_México_de_1920 Felinos_dientes_de_sable Europop_(álbum) El_día_despues Educacion_publica_de_Guam Ejercito_del_Norte_(nacionalista) Ejercito_de_Tierra_de_Espana Estación_Justino_Solari Estacion_de_Artigues-Sant_Adrià Fantasía_sobre_Carmen_(Sarasate) First Estación_de_Villaverde_Bajo Fiordo_de_Tafjord El_hombre_señalado Eduardo_Basualdo Festuca_caespitosa Francisco_Elías_de_Tejada_y_Spínola Fernando_Cedillo

html map