Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Glaciación_de_Nebraska SAFA Iglesia_de_Emmanuel Iglesia_de_Santa_Eulalia_(Selorio) Rodillera Robert_Archibald_Samson Roslyn_Estates_(Nueva_York) S._C._de_Espinho Informe_de_desarrollo_humano_1991 Fredéric_Berthelot Rene_Theophile_Hyacinthe_Laënnec Reyes_godos Gerard_Calvet Ruidosas Inaki_Arriola_Lopez Reithouse Universidad_Surcolombiana Reserva_Natural_Integral_Punta_Lara Robert_Hite S_10 García-Valdecasas_(apellido) GMT−12:00 Represa_de_Paso_Severino Gneisenau_(1938) George_Hill Robecchetto_con_Induno Triangulo_de_Scarpa Tu_Peor_Error Garcia_I_Galíndez Gelem_Gelem Ultramonarquico Rodrigo_Arocena Gary_Douglas Sabacnah Municipio_de_Washington_(condado_de_Henry,_Ohio) Igor_Lediajov RoHS Init Iglesia_de_San_Simón_(Maturín) Royal_Engineers_A.F.C. Rollos_de_Qumrán Iguanodectinae SHA1SUM_(fichero) Municipio_de_Allodium Gironès Illecebrum_cymosum Municipio_de_Buckeye_(condado_de_Ottawa,_Kansas) S_cry_ed Inmigración_de_menonitas_en_Paraguay Río_Bogota SS-7 US_Postal_-_Berry_Floor Fuente_de_la_Pena Renacimiento_Nórdico Río_Tasejeva

html map