Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Naprelan Philydrum_lanuginosum Playa_Baño_de_las_Mujeres_(Lorca) Palmarés_de_Universidad_Católica Pierre_Clementi Organización_de_Paises_No_Alineados Podabrus_kasugensis No_Impact_Man:_The_Documentary Palacio_del_Luxemburgo Pacifico_Norte Pequena_Polonia_(voivodato) Paros_(unidad_periferica) Pequenos_Invasores Populous_(arquitectos) Muspelsheim Norte_y_Sur_(novela_de_1855) Opuntia_arenaria Percy_Jackson_y_el_ladron_del_rayo Pabellon_suizo Phi2_Pavonis Partido_Conservador_Social_Cristiano Opp_(Alabama) Phacochoerus_africanus Pitahaya_orejona Padre_Gumilla Museo_Nacional_de_Dinamarca Neoboivinella_argyrophylla Mystery_Method One_of_the_boys Nauglamír Padrasto Ottobiano Plesse Oreomela_striata Pont-Saint-Martin Pere_Balana_Bonvehi Phaius_roeblingii Plaza_Bolivar_de_Maracay Polluela_de_Waters Odón_IV_de_Borgoña Organismo_público_de_España Pedro_Jose_Proudhon Playa_El_Mojón_(San_Pedro_del_Pinatar) Nestor_Majnó Paweł_Maciwoda Pleurothallis_raduliglossa Opilioacariformes NGC_494 Patty_Murray Pinilla_de_Jadraque_(Guadalajara) Piriapolis_Futbol_Club Ocharcoaga_(cortometraje) North_Santee Patología_bucal Nicolás_Biglianti

html map