Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Meddici |
|
Tortellini
Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym,
podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa).
Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).
Luzuriaga_laxiflora
Mansat_la-Courriere
Rehabilitacion_de_vivienda
Mengíbar
Marco_Popilio_Laenas_(cónsul_139_a._C.)
Primera_división_venezolana_2006_07
Maldita_sea_(programa_de_televisión)
Medical_Repository
Premio_cruz_de_san_jorge
Premio_Ansari_X
Magic_Time_(album_de_Van_Morrison)
Matias_Emanuel_Lequi
Marginella_chalmersi
Mamba_verde_oriental
Línea_131_(Rosario)
Queso_Parmesano
Prosforon
Michel_Léonard_Béguine
Línea_17_(colectivo)
Lucian_Pulvermacher
Menta_sarracénica
Lourdes_(película)
Promotor_del_ADN
Majulah_Singapura
Pronesopupa_incerta
Pumarín_(Oviedo)
Memorial_canadiense_de_Vimy
Matilde_de_flandes
Provenzal_alpino
Maizieres_sur-Amance
Rambervillers
Raúl_Avila_Martínez
Rafael_María_de_Mendive
Manuel_Artazo_Torredemar
Querétaro_Futbol_Club
Manto,_Olancho
Marchas_de_la_muerte_(Holocausto)
Matias
Luis_Rodolfo_de_Brunswick-Wolfenbüttel
LoQueYoTeDiga
Luis_de_Páramo
Provincia_de_Siena
Mesetas_del_norte
Meta_(prefijo)
Maria_de_la_O_Lejarraga
Los_mohicanos_de_París
Pseudobagrus_tenuis
Luis_Javier_Rodríguez_Moroy
Lne.es
Reggio_di_Calabria_(ciudad)
Mapeo_de_alcances
Miguel_Ángel_Juárez_Celman
Matrimonio_en_la_Alta_Edad_Media_en_Espana
Marlies_Oester
Magia_blanca
|