Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Butachauques Buiza CAPN1 Capitán_Sarmiento_(provincia_de_Buenos_Aires) Batalla_del_Sutjeska CNSC Brequette Año_1593 Campeonato_Europeo_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_2015 Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Artística_de_1994_(II) Berserker_(Saberhagen) Capricho_de_Gaudí Campeonato_Mundial_de_Badminton_de_2009 Catedral_Metropolitana_de_la_Inmaculada_Concepción_(Zamboanga) Bartolomé_de_medina Cameciparis_de_Nootka Bromelia_sagenaria Baruch_Ivcher BLOOD Carlos_Mendez Canton_de_Montfort-l'Amaury Blanco_Encalada_(fragata) Chapinería Bandera_del_Vaupes Bouvellemont Blair_Waldorf Brian_Ború Chaohu Castillo_de_Fuentes_de_Valdepero Años_220_a_C Barroco_espanol Blepharida_parallela Bushey Campeonato_de_Formula_1 Baldwin_(Maine) Cancion_del_Tiempo Batalla_de_Sahagun_(1808) Butler_(Nueva_Jersey) Canisteo_(pueblo) Carramboa Barrio_bajo Cereus_tetragonus CD_Sebastian_Masana Carlos_Alberto_Águila_Rojas Casimiroa_emarginata Campina_de_Morón_y_Marchena Bogaz Beslán Carretera_de_Nebraska_36 Boris_Vladímirovich_Románov Bahia_de_Augusta Busto_de_Richard_Wagner Capítulo Bagneres_de-Bigorre Callionymus_comptus

html map