Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Varennes Albino_Garcia_Ramos Continentalidad Chiroxiphia_pareola Clásico_de_Santa_Cruz_de_la_Sierra Compania_del_Anillo Cismatico Villiers_le-Pre Víctor_Tomas_Gonzalez Alcatel_One_Touch_203 Abercarn_RFC Acala Christopher_John_Dodd Villaviciosa_(desambiguación) Ciudad_convento_de_Sanlúcar_de_Barrameda Compania_de_los_Caminos_de_Hierro_del_Sur_de_Espana Condado_de_riverside Achicote Aeropuerto_de_Mikonos Actina_G Condado_de_Coímbra Wrath_and_Rapture XINU Condado_de_Durrës Veyrier Vicente_José_González_García Ciclismo_en_2006 Chenopodium_matthioli Willie_O'Ree Chilotes Xavier_Sardà Xavier_Hernandez Yagishiri XO_(álbum) Conophytum_pictum Villanueva_de_Avila Vosbles Cibercafé Wigan_Athletic_F.C. Zeuxine_procumbens Zamłynie Chatenoy-le-Royal Club_Atletico_Union_de_Villa_Krause Vegennes Clasificación_UNESCO_6_digitos Agat Condado_de_Northampton_(Pensilvania) Ciclismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Tokio_1964 Valea_lui_Mihai Aconcagua_(Chile) W.T.F. Condado_de_Mora Circuito_auxiliar Acondicionador_(cosmético) Colonia_Lepida

html map