Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Wingy_Manone Waldemar_Franklin_Quintero Cirsium_eriophorum_subsp._velenovskyi Cinco_dias Zelter Contradanza_(grupo) Condado_de_Banks Accion_democratica Concilio_Blanco Charlie_Shake_It_Up Ventabren Clasico_del_Ñielol Chile_en_los_Juegos_Paralímpicos Colegiata_de_Santa_María_la_Mayor_(Valladolid) Wimbledon_(desambiguación) Albernoa W.Hayw. ATR_72 Ventriculus_tertius Vadino_y_Ugolino_Vivaldi What_a_Girl_Wants Wolverhampton_Wanderers_Football_Club Comunistas_de_salon Vopli_Vidopliassova Walter_Ríos Aicirits_Camou_Suhast Abud Constantinos_Karamanlis Codero_lechal Xosé_Lluis_García_Arias Children_of_men Victor_Fayzulin Administradora_de_fondos_de_ahorro_previsional Abh._Schles._Ges._Vaterl._Cult.,_Abth._Naturwiss. Clube_atletico_paranaense Colelitiasis Abdulmecit_I Cinta_de_papel YAL-1 Yssandon ARA_Moreno_(1915) ZeBeDee Vigilante_de_seguridad Veni_Vidi_Vici WP:SANPN Zelmar_García Chhurpi AVR Circuito_de_monsanto Cihuatlan_(Jalisco) A_Coruna_/_La_Coruna_(ciudad) Conostoma_oemodium Constitución_de_la_República_Italiana YBG Virgen_del_castillo

html map